Tuesday, May 31, 2011

Tanda-Tanda Kematian

Kawan-kawan semua,

Pernahkah anda terfikir yang suatu hari nanti anda akan mati? Adakah anda semua sudah bersedia?

Kalau anda semua tanya saya, pastinya jawapan saya BELUM, dan saya takut akan kematian dan serasa diri ini masih belum bersedia untuk menghadapinya. Tetapi jika ianya telah ditakdirkan serta disuratkan maka saya redha dengan ketentuanNYA. Saya pernah menghadapi dan melihatnya sendiri apabila nyawa terpisah dari jasad sewaktu pemergian arwah ayahanda tersayang kerahmatullah 12 tahun yang lepas.

Disini saya ingin berkongsi dengan kawan-kawan semua mengenai tanda-tanda kematian

KEMATIAN adalah satu perkara pasti yang mesti dilalui oleh setiap manusia. Maka kita perlu menyediakan bekalan secukupnya bagi menghadapinya.

Kematian bukanlah jalan pengakhiran kerana kita akan melalui alam barzakh sebagai tempat persinggahan sebelum menuju alam akhirat.

Jika baik amalan kita di dunia, maka baik juga ketika berada di alam kubur. Sebaliknya, jika buruk amalan kita maka seksaan berat pasti menanti.

Sedar atau tidak, sesungguhnya manusia sedang menuju kepadanya. Tidak kira tua, muda, sihat atau sakit ia proses alamiah kepada sebuah kehidupan.

Allah berfirman yang bermaksud:
“Katakanlah sesungguhnya kematian yang kamu semua melarikan diri darinya itu, pasti akan menemui kamu, kemudian kamu semua akan dikembalikan ke zat yang Maha Mengetahui segala yang ghaib serta yang nyata.” (Surah Jum’ah ayat 8)

Sentiasa mengingati mati dan bersiap sedia menghadapinya supaya kita dapat menuju ke alam baka dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.

Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.

Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda Akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Kita mengharapkan supaya dapat mengakhiri kehidupan dalam keadaan ‘husnul khatimah.’
Berikut antara tanda-tanda kita mati dalam keadaan husnul khatimah antaranya:

1. Mengucapkan kalimah syahadah ketika wafat.

Rasulullah bersabda, maksudnya:
“Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga.” (Hadis Riwayat Hakim)

2. Ketika wafat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dari Buraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudaranya yang tengah sakit, namun didapatinya ia sudah wafat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat, kemudian dia berkata: “Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda:
‘Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya.’ (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas’ud)

3. Wafat pada malam Jumaat.

Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud:
“Tidaklah seorang Muslim yang wafat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari seksa kubur.” (Hadis Riwayat Ahmad)

4. Mati syahid di dalam medan perang.

5. Mati dalam peperangan fisabilillah.

Rasulullah bersabda, maksudnya: “Apa yang kalian kategorikan sebagai orang yang mati syahid antara kalian?

Mereka menjawab: “Wahai Rasulullah yang kami anggap sebagai orang yang mati syahid adalah siapa saja yang mati terbunuh di jalan Allah.”

Baginda bersabda: “Kalau begitu umatku yang mati syahid sangatlah sedikit.”

Kalangan sahabat kembali bertanya: “Kalau begitu siapa sajakah dari mereka yang mati syahid wahai Rasulullah?”

Baginda menjawab: “Sesiapa yang terbunuh di jalan Allah, yang mati sedang berjuang di jalan Allah dan yang mati kerana penyakit kolera, yang mati kerana penyakit perut (iaitu disebabkan penyakit yang menyerang perut seperti busung lapar atau sejenisnya), dialah syahid dan orang yang mati tenggelam, dialah syahid.” (Hadis riwayat Muslim, Ahmad dan al-Baihaqi)

6. Mati disebabkan penyakit kolera. Mengenai ini banyak hadis Rasulullah s.a.w meriwayatkan antaranya sebagai berikut:

Rasulullah bersabda, maksudnya: “Penyakit kolera adalah penyebab mati syahid bagi setiap Muslim.” (Hadis riwayat Bukhari, ath-Thayalusi dan Ahmad)

7. Mati kerana tenggelam.

8. Mati kerana tertimpa runtuhan/tanah.

Dalil dari dua perkara di atas adalah berdasarkan sabda Rasulullah bermaksud:
“Kalangan syuhada itu ada lima; orang yang mati kerana wabak kolera, kerana sakit perut, tenggelam, tertimpa runtuhan bangunan dan syahid berperang di jalan Allah.” (Hadis riwayat Imam Bukhari, Muslim, at-Tirmidzi dan Ahmad)

9. Perempuan yang meninggal kerana melahirkan anak.

10. Mati terbakar.

11. Mati kerana penyakit busung perut.

Mengenai dua perkara ini banyak riwayat dan yang paling masyhur dari Jabir bin Atik secara marfu’: “Kalangan syuhada ada tujuh: Mati terbunuh di jalan Allah, kerana penyakit kolera adalah syahid, mati tenggelam adalah syahid, kerana busung lapar adalah syahid, kerana penyakit perut keracunan adalah syahid, kerana terbakar adalah syahid dan yang mati kerana tertimpa runtuhan (bangunan atau tanah gelongsor) adalah syahid serta wanita yang mati ketika hamil adalah syahid.” (Hadis riwayat Imam Malik, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan Ahmad)

12. Mati kerana penyakit tubercolosis (TBC).

Ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w, maksudnya:
“Mati di jalan Allah adalah syahid dan perempuan yang mati ketika melahirkan adalah syahid, mati kerana terbakar adalah syahid, mati kerana tenggelam adalah syahid, mati kerana penyakit TBC adalah syahid dan mati kerana penyakit perut adalah syahid.” (Hadis riwayat Thabrani)

13. Mati kerana mempertahankan harta dari perompak.

“Sesiapa yang mati kerana mempertahankan hartanya (dalam riwayat lain; Sesiapa menuntut hartanya yang dirampas lalu ia terbunuh) adalah syahid.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Abu Daud, an-Nasa’i, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)

14. Mati dalam membela agama dan jiwa.

“Sesiapa terbunuh dalam membela hartanya, dia mati syahid; siapa saja yang mati membela keluarganya, dia mati syahid; sesiapa mati membela agama (keyakinannya), dia mati syahid dan siapa saja yang mati mempertahankan darah (jiwanya) dia syahid.”

15. Mati dalam berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: “Berjaga-jaga (waspada) di jalan Allah sehari semalam adalah lebih baik daripada berpuasa selama sebulan dengan mendirikan (solat) pada malam harinya. Apabila dia mati, mengalirkan pahala amalannya yang dahulu dilakukannya dan juga rezekinya serta aman dari seksa kubur (fitnah kubur).”

16. Orang yang meninggal ketika mengerjakan amal soleh. Semoga kematian kita dalam husnul khatimah.

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita didunia ini.

WALLAHUALAM!

Blogger support Blogger : Wajib support!!

Assalammualaikum semua!!Haa....yang ini pun saya nak join juga..baru lepas lawat blog seorang rakan blog ni yang tengah hebat mempromosi bahkan bukan sahaja itu ianya juga dapat meramaikan lagi rakan-rakan bloggers serta dapat berkongsi-kongsi cerita dengan yang lain lain.

Erm...hari ni agaknya, hari saya mempromosi belog...sebab saya tak habis-habis meng'update' banner dari pagi...

Tak kisahlah janji saya dapat banyak pengetahuan serta informasi dari kawan-kawan yang lain.

Pada anda yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut, sila layari LAMAN ini.

Jadi pada kawan-kawan yang lain tu apalagi JOIN JANGAN TAK JOIN!!

Mid-Year Giveaway by Nisa Menaip

Assalammualaikum...

Terpanggil untuk try nasib untuk join Mid Year Giveaway by Nisa Menaip. Bukan apa saja suka-suka dan seronok nak hebahkan pada rakan-rakan bloggers lain yang berminat nak join. Lagipun bukan apa saya baru lepas ziarah ke blog Mrs Secretary jadi apalah salahnya kalau saya sertai selain dari tu dapat juga berkenal-kenalan dengan bloggers yang lain.
Pada kawan-kawan bloggers yang sudi nak tahu dengan lebih lanjut bolehlah melawat ke laman web INI.

Terima kasih juga pada para sponsor yang terlibat antaranya:-


1) Sandra Azwan

2) Darkbatman

3) Pink Heart Craft

4) Ayunar

5) Mas Ahmad Safwan

6) Yuyu Musa

7) Myra Amira

8) Ciminny

Dengan itu maka sudi-sudikanlah ye..

AKU KATA TAK NAK , TAK NAK LAA !

Assalammualaikum dan Selamat Pagi Semua,

Saya ni bukan apa..saja je nak gatal-gatal join segmen ringkas sempena HARI TANPA TEMBAKAU SEDUNIA pada setiap 31hb Mei. Kali ni dianjurkan didalam blog En Ben Ashaari.

So seperti biasa saya nak la jugak mempromosikan laman blog saya yagn tak seberapa ni pada kengkawan semua.

So apa lagi kawan-kawan kalau sudi followlah blog saya ni hah dan untuk maklumat lanjut sila klik ke laman INI...

Friday, May 27, 2011

ALAHAI...........GERAMNYA

Kenapalah pulak bila saya nak add followers di column followers column tu hilang/kosong..apa dah jadi?

Ni yang buat tension ni..bila kita nak setat berkenal-kenalan dengan bloggers lain buat hal la pulak.

Ada sesiapa kawan-kawan disini yang mempunyai masalah yang sama seperti saya? KENAPA YE?

Mode: TENSION

BEN ASHAARI AJAK SERBU BLOG BARULagi entry daripada sifu terkenal En Ben Ashaari kita. Kali ni dia nak ajak serbu bloggers baru dan siapa-siapa yang berminat nak berkenalan dengan lebih lanjut serta jalan-jalan dilaman bloggers yang lain bolehlah klik diSINI

Salam Perkenalan!

A Present For Me

Assalammualaikum wbt

Selamat pagi dan salam sejahtera pada kawan-kawan semua. Diharap di hari Jumaat yang mulia ini anda semua berada dalam keadaan sihat dan ceria disamping orang-orang tersayang.

Previously saya ada buat entry pasal "Im eyeing to have this.. En Habi" sibuk nak kenen En Habi belanja belikan saya hadiah. Hehehe..alhamdulillah saya dah dapat hadiah tu..tapi bukan seperti apa yang saya nak. En Habi belikan saya yang lain.

Kisahnya, semalam selepas balik dari bekerja En. Habi mengajak saya singgah ke kedai basikal (tempat biasa En Habi selalu beli peralatan basikal dia)dengan alasan dia nak beli aksesori basikal dia sebab minggu ni dia ada tournament. Jadi saya ikutkan aje dia...sesampai aje dia kedai tu saya pun ikut turun sekali dengan alasan nak tengok-tengok model basikal baru...alih-alih owner kedai basikal tu cakap dengan En Habi "Ok. Hairul sudah ready". Owner tu pun keluarkan sebuah basikal dari dalam kedai. Dengan spontan saya tanya dekat En Habi "Abg beli basikal baru lagi ke?" En Habi Habi jawab "Eh! bukanlah...ini abang beli untuk mama...". "Uiks! saya pun dengan rasa terkejut badak tu teruslah tanya En Habi "Sempena apa?" En Habi jawab "Ala..hari tu kan mama nak hadiah so abang belikan la basikal untuk mama." "suka tak?" saya nak kata suka pun suka tak suka pun tak suka sebab setahu saya, saya kenen benda lain tapi lain pulak yang dia beli...macam nak suruh saya aktif bersukan pulak, dah la basikal yang ada pun tak ternaik..hehehe tapi Alhamdulillah syukur.

Terima kasih En Habi...Luv U!

Inilah basikal hadiah daripada En Habi.

Thursday, May 26, 2011

Penyejuk Jiwa Ketika Stress

Tengah-tengah dilanda kebosanan ni.. Nak layan internet pun tak boleh, jadi apa kata aku post up aje cerita yang aku rasa boleh hilangkan kebosanan ku diwaktu ini....

Aku rasa korang mesti ada juga perkara yang boleh buat korang jadi kewl diwaktu korang tengah serabut atau stress. Bagi aku perkara yang aku rasa dapat menreleasekan stress aku ketika ditahap melampau adalah seperti berikut:-

Pertama
Bila teringat dekat Keluargaku yang tersayang - suami dan anak-anakku

KeduaBila aku menatap My Happy Corner (dikala aku bosan tempat inilah yang aku selalu termenung)

Ketiga
Teringat nak pergi Holiday or a Family Vacation (kemana-mana la)

Seronoknya kalau dapat kesemuanya sekali serentak...erm cuti sekolah dah bermula dah ni.. So kawan kawan apa tunggu lagi...

Posted using BlogPress from my iPhone

Muhasabah Diri

Tiba-tiba tengah borink2 internet tak jalan ni terpanggil untuk melihat beberapa keratan ayat yang indah buat panduan saya dan semua antaranya:-

Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik, fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum anda mengeluh tentang suami atau isteri anda, fikirkan tentang sesorang yang memohon kepada Allah swt untuk diberikan teman hidup.

Sebelum anda mengeluh tentang hidup, fikirkan tentang seseorang yang telah pergi meninggal orang tersayang dengan cepat.

Sebelum anda mengeluh tentang anak anak anda, fikirkan tentang sesorang yang sangat ingin mempunyai anak akan tetapi dirinya tidak berupaya.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain

Ingatlah bahawa tidak ada seorang pun yang tidak berdosa didalam dunia ini

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan, tersenyumlah dan berterima kasihlah kepada tuhan kerana kita masih lagi hidup.

Senyum tidak hanya akan menampilkan wajah yang cerah namun juga menghangatkan jiwa.

Itihati yang ditunjukkan pada seseorang hanya akan melukai diri sendiri.

Berbuatlah jahat selagi mana anda mampu menghadapi azab Allah swt.

Orang yang bijaksana selalu melengkapi kehidupanya dengan banyak persahabatan.

Lidah anda yang menentukan siapa anda.

Diantara isi rumahtangga, anak anaklah yang terbaik.

Persahabatan sejati layaknya kesihatan nilainya baru kita sedari bila kita kehilanganya.

Bertemanlah dengan orang yang suka membela kebenaran. Dialah hiasan dikala kita senang dan perisai diwaktu kita susah.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Majlis Kesyukuran Dan Aqiqah 210511

INTRO

WHAT IS AQIQAH?

Aqiqah, in Islamic terminology, is defined as the animal that is slaughtered on the occasion of child birth.

The performance of Aqiqah is highly encouraged. It is to be performed by the parents or the guardians of the child. Prophet Muhammad (peace be upon him) and his companions used to perform Aqiqah when they were bestowed with a newborn.

WHEN SHOULD AQIQAH BE PERFORMED?

The best time to perform Aqiqah is on the seventh day after the birth of the baby.

WHAT IS THE PURPOSE OF AQIQAH?

There are many benefits in the performance of Aqiqah. One is the announcing the birth of the baby. Being bestowed a child is a great blessing from the Creator. Another purpose is inviting family members, neighbors, and friends to celebrate the blessed occasion. The poor should be included in the celebration by offering them food and meat served on this occasion.

TYPES OF ANIMAL TO BE SLAUGHTERED


The following is a hadith of the Prophet Muhammad (peace be upon him) where he advised Aqiqah a goat/sheep.

Narrated Umm Kurz: The Prophet of Allah (peace be upon him) said: Two sheep which resemble each other are to be sacrificed for a boy and one for a girl. (Sunan Abu Dawood Book 15, No. 2830)

THE CONDITION OF ANIMAL FOR AQIQAH

The condition of the animals in Aqiqah is the same as the conditions for the animals in Qurbani. The animals to be slaughtered must be a goats, cows or camels. For camels, it must be older than 6 years, for cows the age must be older than 3 years and for goats, it must be older than 2 years. They must be free from any form of handicap such as blind, sick, limp and undernourished. The animals must be slaughtered in the appropriate humane ways.KISAHNYA??

Alhamdulillah syukur kehadrat ilahi kerana ALLAH swt memudahkan perjalanan majlis kami yang telah berlangsung baru-baru ini. Syukur serta terima kasih yang tidak terhingga pada saudara-mara, sahabat handai serta keluarga yang sudi membantu bagi menjayakan majlis ini.

Alhamdulillah majlis yang kami sekeluarga impikan serta idamkan telah selamat dengan jayanya. Anak-anak kami telah selamat dikekahkan mengikut ibadah yang sewajarnya.

Kami sekeluarga begitu sibuk menguruskan majlis ini since dari hari Jumaat, 20hb tu kerana pada hari itu juga kami menjalankan ibadah pemyembelihan lembu untuk majlis aqiqah anak-anak kami. Lembu tersebut kami beli di Puchong, ladang ternakan tembu dan kambing memang khusus untuk penyembelihan korban dan aqiqah. Alhamdulillah dapatlah kami merasa daging lembu tersebut yang total kesemuanya dalam 180kg (dari seekor lembu). Setelah dibahagi-bahagikan untuk masakan dan sedekah alhamdulillah lebih dari mencukupi...

Pada Sabtu, 21hb Mei 2011 bersamaan dengan 17 Jamadilakhir 1432H kami sekeluarga telah membuat majlis kesyukuran serta aqiqah anak-anak kami..(nak kata anak-anak kami kecik lagi takdelah semua anak-anak kami dah besar dah) cuma waktu ni aje yang ada kesempatan untuk membuat ibadah aqiqah dan kesyukuran ni.Majlis kami bermula jam 10.00pagi dimulai dengan majlis berzanji dan marhabban oleh kaum-kaum wanita dari cawangan (taman perumahan) yang berdekatan..almost 32 orang muslimah yang hadir. - Terima kasih pada makcik-makcik semua.Selepas dari itu majlis kami di kunjungi oleh saudara-mara oleh sahabat handai yang datang hinggalah ke malam..kalau nak dikira penatnya badan memang tak terkata tetapi kepuasan yang kami sekeluarga rasai amatlah berbaloi.Terima kasih pada Sdra. Asyhar Salleh kerana kek tersebut telah dibuat dengan jayanya oleh adik beliau. For those kawan-kawan yang nak tempah tu boleh layari laman sesawang beliau disini. Sedap kek dia ..dalamnya coklat diluar icing dan cream.Salah seorang 'pengantin' pada hari itu...busy betul dia keluar masuk sampai tercabut-cabut kain baju kurung dia..ntah kemana tinggal...hehehehe tapi nasib baik dia tak banyak meragam..diam aje..cuma sesekali dia nak minum susu tu barulah dia mencari..kalau tidak huish!! payah...
Haa..yang berbaju melayu hijau dua orang tu adalah 'pengantin' lelaki nya pulak...sibuk jugak tu..sibuk sebab nak tiup lilin nak sambut birthday kebetulan jatuh pada hari tu juga..jadi kami buatlah sekali sambutan petang tu..budak-budakla yang paling hepi.

Apa-apapun terima kasih pada yang sudi datang dan terima kasih juga yang sudi menolong kami sekeluarga semoga kalian semua dirahmati...AMIN...

ALHAMDULILLAH SYUKUR!! Di atas segala pemberian serta kemudahan yang telah ENGKAU berikan kepada kami YA ALLAH.

TERIMA KASIH

Inginku panjatkan syukur pada kawan-kawan yang sudi mem'follow' blogku yang tak seberapa ni..dan aku rasa cukup berbangga jugaklah daripada seorang aje follower (kawan baikku) dah jadi bertambah-tambah..Alhamdulillah..syukur..itu pun atas tunjuk ajar kawanku itu juga..hehehhe (perasan). Mekasih semua..tunjuk ajarmu masih aku perlukan...sama-samalah kita berkongsi pendapat dan cerita.
Terima kasih pada kalian semua.

Luv Luv

Wednesday, May 25, 2011

The Smurf VillageI like to play 'The Smurf Village via my mobile phone. Am sure korang yang mana ada download aplikasi tersebut juga suka bermain dengan karater kartun yang kecik ni...dia bukan sahaja kecik dan comel..malah dia dapat mengisi masa-masa terluang kita daripada tidak membuat apa-apa selain dari blogging betul tak?Berikut adalah sedikit sebanyak description mengenai aplikasi permainan tersebut. Just nak share dengan korang semua..yang penting kita semua ENJOY!!

Smurfs’ Village Review: The iOS Farming Game Gets A Splash of Blue!

There’s a new Smurfs movie coming out soon. CAPCOM then thought what better way to market off of that with a brand new game?

“Gargamel found the Smurfs’ village and scattered the Smurfs far and wide. With Papa Smurf’s guidance, it’s up to you to build a new village for the Smurfs to call home.”

“Based on the original cartoon and comic art, players begin the game with only a single mushroom house and a lone plowed plot of land. From there, things quickly progress, allowing players to build specialized houses, elaborate gardens with colorful crops, bridges to span running rivers, trodden paths, and more.”Features

- Creativity is your only limit, build a complete Smurfs’ village from scratch
- Play with your favorite Smurfs including Papa Smurf, Smurfette, and Jokey Smurf
- Purchase Smurfberries via in-app purchase to speed up the growth of your crops and village!
- Play mini games like Greedy Smurf’s Baking Game, Papa Smurf’s Potion Mixing Game, and Painter Smurf’s Painting Game and unlock additional bonuses
- Connect with friends through Facebook and send gifts to your friends’ villages
- Play offline… manage your village anytime without having to connect to the internet.
- Retina display graphics

The game is really fun to play. It’s probably the cutest farming game for the iPhone. With retina and iPad displays support, our blue friends look eye popping. The IAP system isn’t too aggressive on this one just how I like it.There’s Facebook connect to visit your friends’ villages and exchange gifts with them. The buildings you build not only get you XP and coins, but they actually have minigames you can play at least once a day. Should you decide to play more than once a day, force crops/building to finish faster, this is only where the IAP part kicks in.

You know you’re curious about this game. I’ve been playing a LOT of iOS farming games, so trust me when I say you HAVE TO play this game :)

Farming Review

The best overall crop are the Blueberries. The Blueberries returns the most coins and experience per hour. However, they require constant upkeep as they mature in only thirty seconds, so you can theoretically get 120 coins and experience points per hour if you have lightning reflexes. I am guessing you’d probably get about 100 if your used to clicking things fast.If you’re going to sleep overnight Tomatoes are probably your best bet as they mature in 8 hours and give you a 2.63 coin profit, and 13.13 experience per hour, (21 coins, 105 experience). However, for the best overnight crop I would go with Corn as it returns 1.67 coins and 17.22 experience per hour (15 coins, 155 experience).

There are several good crops for different time frames. Because crops generally wither, its best to choose the one for as long as you are going to be gone for.Harvest Wagons can be purchased by using Smurfberries. Thanksgiving Statues are seasonal and are purchased with smurfberries as well. The Harvest Wagon costs 15 smurfberries and the description is “Place this wagon to unlock the autumn bush and the golden corn crop.”JOM KITA KE KAMGPUNG SMURF!!

Tuesday, May 24, 2011

She Thought She Was Living AloneTHE RESIDENT

Synopsis

Every year, three million single women in America move into an apartment for the first time. They do not know who lived in the apartment before them, they do not know their landlords, and they dont bother to change the locks. This is the story of one such woman. After separating from her husband, pretty young doctor Juliet Dermer moves to Brooklyn, settling into a new life in a stunning and spacious loft apartment that seems too good to be true. It is...

Mysterious occurrences lead her to suspect that she is not alone in her home and quickly her fears become all too real. In a chilling revelation, she discovers that her seemingly charming landlord, Max, has developed a dangerous obsession with her. A terrifying game of cat and mouse ensues as Juliet fights to free herself from Maxs sinister intentions.

Cast

Hillary Swank
Jeffrey Dean Morgan
Lee Pace
Christopher Lee

Review: It's a good movie to watch....BUT it is not suitable for kids.

Rating: 3 Star Movie

Monday, May 23, 2011

Secure Your Homes To Protect The Kids


Many of us do not realise the importance of securing our home and ensuring the protection of our loved ones.

My husband and I learned this when our house was burgled more than a week ago. All this while we took many things for granted.

We now realise the importance of placing an alarm system at home to protect ourselves in case of an emergency. The best ones available in the market now are the wireless alarm systems that can be activated through a remote as well as the mobile phone via GSM technology.

We also realised the importance of not keeping any valuables at home. Many of us only insure our home but we tend to forget to insure our belongings. It would be best to consider this option so that losses are limited in case of an unfortunate incident.

The last thing I want to share is about dealing with kids during a horrifying experience. My three-year-old son relates the burglary to everyone he sees but my five-year-old child was a bit shaken by this experience. It is important to sit and talk things through with children when something unfortunate happens, such as a robbery or death.

Children need to understand what has happened and what mummy and daddy will do to protect them so that they feel reassured that the same thing will not happen again. My eldest son who is always very cheerful has become very withdrawn after the incident. But now, he is also checking out the booklets and telling his father about the type of alarm system which is required at home.Some of us learn it the hard way and then say things like “If only we had done this much sooner”.

Please take the necessary action to ensure that your home is safe. Teach your child what to do in an emergency and also teach your child your handphone number so that he/she can ask anyone's assistance to get in touch with you if there is a need.

CHILDREN ARE OUR PRIZED POSSESSIONS. Don't wait until it is too late.

Articles taken from The Star Online - Ms Veronica Sivanathan. Thank You for sharing the useful information.

Thursday, May 19, 2011

Sekadar Berkongsi Pendapat : Adakah Ianya Wajar? :

dipetik dari blog wartawan mazidul..menarik untuk dikongsi

Pantang Lelaki Melayu Dicabar Keterlaluan

Berikutan kebanjiran warga Nigeria di Malaysia, saya cuba mendapatkan beberapa maklumat berhubung negara mereka menggunakan laman web Central Intelligent Agency, CIA.

Nigeria terletak di Afrika barat berpopulasi lebih 155 juta penduduk.Menurut anggaran statistik tahun 2009, lebih 3.3 juta penduduk negara terbabit menghidapi HIV/AIDS dan berikutan itu, lebih 220,000 penduduk terkorban.

Nigeria, negara berpenduduk paling padat di Afrika didiami 250 kumpulan ethnik antaranya, suka kaum Hausa, Fulani, Yoruba dan Igbo. Setengah daripada penduduk, beragama Islam dan 40% Kristian.Negara kaya dengan hasil minyak terbabit dilanda kemelut politik, masalah rasuah dan kekurangan kemudahan infrastruktur.

70% penduduk Nigeria, pekerja ladang dan hidup di bawah garis kemiskinan.

Itu fakta.

Apabila mereka berhijrah ke Malaysia, majoriti berstatus pelajar kolej swasta, walla! Kehidupan mereka berubah.

Sebilangan mereka berkereta besar dan hidup mewah biarpun mendakwa sedang belajar.

Lebih menarik, mereka digilai dan didampingi gadis Melayu dan Cina malah sebilangan gadis terbabit sanggup tinggal sebumbung bersama mereka.

Dakwa mereka, demi cinta dan sifat amat penyayang warga Nigeria sebelum ini barangkali hidup melarat di negara asal.

Warga sama dilihat turut mengambil kesempatan, menggunakan butiran peribadi kekasih warga tempatan untuk mendaftarkan talian telefon bimbit, internet, kenderaan dan untuk menyewa tempat tinggal.

Bukan itu sahaja, mereka juga menangguk di air keruh, berpeluang meratah tubuh gadis tempatan secara rela.

"Mujur, majoriti gadis menjalin hubungan dengan lelaki Nigeria, tidak begitu menyelerakan kepada lelaki tempatan," ujar kenalan.

Kenyataan berikut lebih menarik.

"Kalau kita perhatikan, majoriti perempuan kita, bila dia orang kena pump, mesti bontot menjadi lebar dan mengembang," tambahnya lagi.

Apapun, itu bontot orang, bukan bontot kita.

Kebelakangan ini, warga Nigeria juga dikesan terbabit dalam kes penyeludupan dadah, antaranya baca di sini. Kita faham, majoriti penduduk negara terbabit, petani, tidak hairan jika penjenayah mereka menggunakan tanaman hasil pertanian, ubi kayu dan keledek.

Sebilangan warga sama pula, terbabit dalam kes mengacau ganggu wanita tempatan, baca di sini.

Jika kita amati dengan mata kasar, gadis tempatan manis, ayu, comel dan berstatus bujang lazimnya tidak cenderung mendampingi lelaki Nigeria. Barangkali kerana itu, isteri orang mereka jadikan sasaran untuk melampiaskan nafsu.

Melalui pengamalan, lazimnya 3 anggota polis diperlukan untuk memberkas lelaki Nigeria. Mereka sasa dan bertenaga. Jadi berhati-hati sewaktu berhadapan dengan kelompok terbabit.

Berikut petua dikongsikan kenalan.

"Dia orang kalau setakat kena penampar, penumbuk dan penendang, memang tak ada kesan sebab badan tak ubah macam getah beku. Lemah mereka di bahagian kaki. Kalau daging kepala lutut terkeluar, tak ramai mampu bangun, kan? Kalau dia melawan, kita dapat tepuk kuat 2 telinga dia sekaligus dengan tapak tangan, ada menangis meminta tolong"

Bukan semua lelaki Nigeria kurang ajar tetapi sebilangan sahaja tambahan apabila mereka berkumpulan.

Setakat ini, tingkah laku biadap mereka masih terkawal. Bagaimanapun, pantang lelaki Melayu dicabar keterlaluan, buruk padahnya.

p/s: Itu adalah salah satu dari permasalahan yang berlaku di Malaysia sekarang ini...Kebanjiran warga asing amat tidak menyenangkan malah sering berlaku kejadian jenayah yang semakin berleluasa...Pihak yang bertanggungjawab khususnya perlu memastikan bahawa kemasukan pelajar asing dipantau serta dikawal ketat agar segala permasalahan jenayah mahupun sosial dapat dibendung.

SAYA HANYALAH BERKONGSI PENDAPAT SERTA PANDANGAN

I'm eyeing to have this.....En Habi??

Apple released the first iPad in April 2010, and sold 3 million of the devices in 80 days. During 2010, Apple sold 14.8 million iPads worldwide, representing 75 percent of tablet PC sales at the end of 2010. By the release of the iPad 2 in March 2011, more than 15 million iPads had been sold — more than all other tablet PCs combined. In 2011, it is expected to take 83 percent of the tablet computing market share in the United States.

Apple Inc. CEO Steve Jobs unveiled the iPad 2, the second generation of the device, at a March 2, 2011, press conference, despite being on medical leave at the time. About 33% thinner than its predecessor, the iPad 2 has a better processor, a dual core Apple A5 that Apple says is twice as fast as its predecessor for CPU operations and up to nine times as fast for GPU operations. It includes front and back cameras that support FaceTime, as well as a three-axis gyroscope. It retains the original's 10-hour battery life and has a similar pricing scheme. While prices were kept the same in the United States, the iPad 2 sold for less in other countries, such as the United Kingdom.The iPad 2 has been available for purchase, depending on stock availability, since March 11, 2011, at Apple retail stores in the United States, as well as to United States customers shopping online at Apple's retail website. The iPad 2 was released internationally in 25 other countries on March 25, 2011, including Australia, Canada, France, Germany, Japan, Mexico and the United Kingdom, but not Japan as originally scheduled due to the earthquake and tsunami. iPad owners who bought a first-generation iPad directly from Apple within two weeks before the announcement are eligible for a $100 reimbursement from Apple.

Apple reduced the size of the iPad 2 by 33% compared to its predecessor by eliminating the stamped sheet metal frame from the display, integrating new thinner glass technology for the touch screen overlay, and slightly reducing the space between the display and battery. The iPad 2's screen is thinner, lighter, and yet stronger than the original iPad's.

The original iPad had no camera. The iPad 2 has front VGA camera and a rear-facing 720p camera, both capable of still images and 30fps video. The rear facing camera has a 5x digital zoom for still images only. Both shoot photo and video in a 4:3 fullscreen aspect ratio, unlike the iPhone 4, which shoots in a 16:9 widescreen aspect ratio. It also lacks the iPhone's tap to focus feature. The cameras allow FaceTime video messaging with iPhone 4, iPod Touch 4, and Snow Leopard Macs.

The iPad 2 battery is 2.5 mm thick, 59% smaller than the original and has three cells instead of two, allowing the injection-molded plastic support frame to be omitted.p/s: eerrrmmmm...........sounds interesting...nak kena 'ayat' En Habi ni..macam BEST aje..wink wink**

Wednesday, May 18, 2011

TAHUKAH ANDA?

Vesākha a.k.a. Wesak Day is an annual holiday observed traditionally by Buddhists in the Indian subcontinent, Nepal, Sri Lanka, and the South East Asian countries of Singapore, Vietnam, Thailand, Cambodia, Laos, Malaysia, Burma, and Indonesia.[1] Sometimes informally called "Buddha's Birthday", it actually encompasses the birth, enlightenment (nirvāna), and passing away (Parinirvāna) of Gautama Buddha.[2]

The exact date of Vesākha varies according to the various lunar calendars used in different traditions. In Theravada countries following the Buddhist calendar, it falls on the full moon Uposatha day (typically the 5th or 6th lunar month). Vesākha Day in China is on the eighth of the fourth month in the Chinese lunar calendar. The date varies from year to year in the Western Gregorian calendar, but falls in April or May.

History

The decision to agree to celebrate the Vesākha as the Buddha’s birthday was formalized at the first Conference of the World Fellowship of Buddhists held in Sri Lanka in 1950, although festivals at this time in the Buddhist world are a centuries-old tradition. The Resolution that was adopted at the World Conference reads as follows:
“ That this Conference of the World Fellowship of Buddhists, while recording its appreciation of the gracious act of His Majesty, the Maharaja of Nepal in making the full-moon day of Vesak a Public Holiday in Nepal, earnestly requests the Heads of Governments of all countries in which large or small number of Buddhists are to be found, to take steps to make the full-moon day in the month of May a Public Holiday in honour of the Buddha, who is universally acclaimed as one of the greatest benefactors of Humanity. ”

On Vesākha Day, Buddhists all over the world commemorate events of significance to Buddhists of all traditions: The birth, enlightenment and the passing away of Gautama Buddha. As Buddhism spread from India it was assimilated into many foreign cultures, and consequently Vesākha is celebrated in many different ways all over the world.Bringing happiness to others

Celebrating Vesākha also means making special efforts to bring happiness to the unfortunate like the aged, the handicapped and the sick. To this day, Buddhists will distribute gifts in cash and kind to various charitable homes throughout the country. Vesākha is also a time for great joy and happiness, expressed not by pandering to one’s appetites but by concentrating on useful activities such as decorating and illuminating temples, painting and creating exquisite scenes from the life of the Buddha for public dissemination. Devout Buddhists also vie with one another to provide refreshments and vegetarian food to followers who visit the temple to pay homage to the Enlightened One.

Wesak In Malaysia

Celebrated by Buddhists which marks three momentous events in Buddha's life - his birthday, enlightenment, and achievement of Nirvana, the Wesak celebration in Malaysia begins at dawn when devotees gather at the Buddhist temples nationwide to meditate on the Eight Precepts. Donations, giving food to the needy, offerings of incense, joss sticks and prayers are carried out. The sutras are chanted in unison by monks in saffron robes. The celebration is highlighted by a candle procession. Wesak Day in Malaysia is a national public holiday.

Sunday, May 15, 2011

Selamat Hari Guru
HAPPY TEACHERS DAY aka SELAMAT HARI GURU!

Kepada semua kawan-kawan, saudara-mara dan juga rakan bloggersku di sini inginku ucapkan Selamat Hari Guru kepada kalian semua.

Jasamu didalam mendidik anak bangsa adalah suatu ibadah yang tidak ternilai harganya. Kalianlah lilin yang menyinari serta mendidik anak bangsa menjadi insan yang berjaya dan berguna.

Semoga jasa kalian sentiasa dilimpahi dan diberkati oleh ALLAH swt.

Amin...

- Posted using BlogPress from my iPad

Saturday, May 14, 2011

I Have Made Up My Mind

Dear Heart,

A decision has been made and NOTHING can change my mind. I have to move forward to this new challenge and starting a new phase of my career.

There is another three (3) months to go for me to settle all pending works and to do any handing over to my new replacements. Eventhough am gonna miss my boss and friends as well, but life has to go on as I can't be living here pretending and smiling to all those STUPID MORONS. Even my heart breaks and am leaving my enemies with lots of laughs and happiness. That is what they want me to be. INSYAALLAH semoga ALLAH membuka hati mereka agar sentiasa BERSIH dan SUCI.

Thanks to the management and everyone in BESSAR the best in and in future endeavours.

So long my friends coz I Have Made Up My Mind.

Wish me all the best and am gonna miss uols.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, May 12, 2011

Sekadar Buat Renungan

Adakah kita rakyat Malaysia mempunyai laman sosial sendiri seperti FaceBook ?

Jawapannya ialah YA.

Adakah ianya selamat digunakan?

Bagi saya ianya tidak selamat dan saya merujuk kepada perangkaan kes penceraian masa kini adalah disebabkan oleh penggunaan laman sosial seperti facebook yang disalahgunakan oleh sesetengah pengguna. Sebuah akhbar tempatan juga ada mengeluarkan artikel mengenai permasalahan ini seperti yang saya paparkan dibawah.

Memang tidak dinafikan pengunaan laman sosial ini bukan sahaja dapat meluaskan rangkaian kepada kawan2 diserata dunia tetapi apa guna sekiranya ia lebih mendatangkan musibah dari sebarang kebaikan. Bagi sesetengah mereka laman sosial begini bukan sahaja menyeronokkan serta menghubungkan mereka kepada kawan2 lama tetapi ianya juga akan mendatangkan ketagihan sehingga lupa pada alam nyata juga mengundang pelbagai kejadian jenayah terutama kepada remaja sekolah serta kanak-kanak.

Keratan akhbar dari Utusan Online


'Teman maya' di Facebook untuk pasangan diabai kasih sayang

KUALA LUMPUR 5 Mac - Golongan yang ketagih melayani 'teman maya' melalui laman sosial seperti Facebook di samping khidmat pesanan ringkas (SMS) sehingga mengabaikan tanggungjawab rumah tangga perlu diberi rawatan kaunseling psikologi.

Pensyarah dan Kaunselor Berdaftar di Fakulti Pendidikan Universiti Malaya, Prof. Madya Dr. Haslee Sharil Abdullah berkata, seperti penagih dadah, golongan yang ketagihan melayani 'teman maya' juga perlu diberi rawatan psikoterapi pada peringkat awal.

Menurutnya, akibat terlalu tertumpu kepada alam maya, seseorang itu secara tidak sedar telah mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga selain menjejaskan kehidupan sehariannya. "Jika tidak diberi rawatan psikoterapi, seseorang itu akan hilang kawalan diri dan dalam keadaan tersebut sama ada menghentikan tabiat itu atau terus leka dan hanyut dalam dunia mereka sendiri," katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim semalam bahawa keasyikan melayani 'teman maya' di Facebook sehingga lupa tanggungjawab menjadi antara punca ramai pasangan Islam bercerai.

Beliau menambah, penagih 'teman maya' akan hilang pertimbangan sehingga sanggup menolak aspek moral dan agama asalkan apa yang dilakukan memberi kepuasan dan memenuhi nafsu mereka.
Dalam pada itu, beliau memberitahu, seseorang itu jika merasakan diri mereka terabai setelah tidak mendapat kasih sayang secukupnya daripada pasangan hidup juga akan bertindak melayani 'teman maya' di Facebook.

Apabila pasangan hidup merasakan diri mereka diabaikan jelasnya, mereka akan cuba mencarinya menerusi Facebook dan laman sembang di Internet.

Kata Haslee, kadangkala golongan berkenaan hanya memerlukan ayat-ayat cinta menerusi Facebook tanpa bersemuka bagi memenuhi keperluan yang gagal dipenuhi oleh pasangan hidup.
Beliau menambah, perasaan tersisih dan terancam kerana isteri berkedudukan tinggi dan bergaji lebih besar daripada suami juga antara faktor 'teman maya' di Facebook sering didampingi.

Berhubung fenomena hari ini yang mana hampir semua remaja mempunyai kenalan di Facebook sebelum berkahwin, Haslee berkata, perceraian tidak akan berlaku sekiranya setiap suami dan isteri saling menghormati dan mempercayai antara satu sama lain. Katanya, pertalian perkahwinan akan tetap kukuh selagi pasangan tidak berasa diabaikan, tersisih serta tergugat walaupun masing-masing mempunyai 'teman maya' di Facebook.

Wednesday, May 11, 2011

ANNIVERSARYAn anniversary is a time to celebrate the joys of today, the memories of yesterday, and the hopes of tomorrow and The highest happiness on earth is marriage.

Love is one long sweet dream and marriage is the alarm clock. Eleven (11) years of marriage has given me a lot of lessons in terms of sharing, commitments and maturity.

Happy Anniversary To Us!!

Monday, May 09, 2011

I AM SORRY

Saturday, May 07, 2011

Baking Classes

Assalammualaikum kawan-kawan bloggers,

Harap kalian semua sihat. Hari minggu seperti biasa aku menghabiskan hari cutiku dengan membasuh pakaian (laundry), lipat kain, mengemas rumah dan akhir sekali cooking and baking. Menu masakan for today not so sedap cuma lauk biasa aje sebab hari tu nampak Pn Aziela masak tempoyak calit so teringin pulak nak makan. So bab-bab tempoyak ni of course my mom yang terer memasak so aku biarkan emak take over while aku baking.

Menu tengahari ini ialah tempoyak ikan bilis, sup tulang , salad telur, ayam goreng dan pembuka selera ikan terubuk masin. WALLAH...

Sementara my mom sibuk memasak aku pulak bz membakar kuih dan kali ni aku buat Cookies Choc Chip. Alhamdulillah menjadi jugak aku buat cookies SEDAP! macam Famous Amos Cookies.

Apa-apapun ini gambar cookies tu. Lauk pauk yang lain , letak aje dah habis licin .. Sebab ramai betul yang kelaparan pagi ni.

Sebelum tu SELAMAT BERHUJUNG MINGGU YE!
Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, May 06, 2011

WEEKEND DATANG LAGI


- Posted using BlogPress from my iPhone

Giveaway by Lulu-Pages and Dyahaha's Little CottageSaya ni bila dah tau macam mana nak masuk peraduan..apa lagi sukalah nak mengopi segala jenis promotion atau benda-benda yang berkaitan dengan hadiah ni...GATAL JARI!

Bukan apa ini juga salah satu cara nak mempromosi belog kita jugak kan...

saya dapat info ni pun daripada Lulu Pages. Terima kasih Cik Lulu saya tumpang publisiti sekejap..(itu pun kalau buleh glamer...hehehe)

Apa-apa pun korang kalau bosan-bosan tu kliklah dekat peraduan ni..mana t au nak cuba nasib..ngeh ngeh ngeh... nak tag jugak dekat kawan baik saya Pn. Aziela dan Pn. Azzah (just nak share je)

Untuk maklumat lanjut anda semua boleh layari belog seterusnya di SINI...

SELAMAT MENCUBA

Happy Mother's Day

This songs is specially dedicated to my beloved EMAK.

EMAK I LOVE YOU!!A mother's love is patient and forgiving when all others are forsaking, it never fails or falters, even though the heart is breaking.

And to all my friends You're a gorgeous mother in the world.HAPPY MOTHERS DAY

Can't Avoid

BEN ASHAARI : GEGAR 1000 BLOG: MAY 2011

Nak jugak join Santai Bersama BEN ASHAARI: GEGAR 1000 BLOG: MAY 2011Terima kasih kepada sahabat ku Pn. Aziela kerana memaklumkan padaku tentang info ni..Al-maklumlah budak baru belajar ..banyak lagi yang perlu diambil tahu/belajar..hehehe..

Pada yang masih tak berapa nak faham tu boleh lah klik dengan lebih lanjut disini...

JIKA ANDA SEORANG BLOGGER

Salam Kawan-kawan,Just nak share dengan kawan-kawan yang lain. Saya dapat banner ni dari blog Mrs. Secretary

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut anda boleh klik disini...

Ntah hapa hapa ntah

It's Friday sekejap aje hari berlalu.

But today am not gonna write about hari ke masa ke tapi aku nak cerita pasal segelintir manusia yang otak sempit yang suka nak jeling-jeling orang.

Agak takkanlah aku nak duduk diam macam batu x bercampur dengan orang. Tak boleh nak bergelak ketawa dan berkawan dengan orang. Bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah berkali-kali aku perhatikan. Kalau aku bergelak ketawa atau terlebih mesra dengan orang-orang sekeliling aku, mesti ada sekor dua mata yang memandang sambil menjeling2 kat aku.

APA AKU KACAU LAKI KAU KE? BOIFREN KAU KE? KEKASIH HATI KAU KE?

Macamlah aku heran sangat nak bersosial dengan orang. Kalau ikut hati aku ni memang aku tak layan orang2 ni. Tapi biasalah manusia akan berkata jugak yang aku ni 'Anti Sosial' .. Bodoh kan macam SEMPUDAL.

Meluat aku duduk sini. Takde privasi.. Semua tingkah laku kita orang nak perhati. SICKENING!!

Ntah apa-apa ntah!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, May 02, 2011

Hari Cuti Pekerja

Cuti yang panjang?? SERONOK! Erm... as usual am completing my day/leave bersama dengan orang orang tersayang.

Rasa malas sungguh nak memulakan hari bekerja esok. Am sure korang pun macam tu gak. For those yang sambung cuti lagi esok mesti seronok.

Apa2 pun hope that it's not too late for me to wish all "SELAMAT HARI PEKERJA".

Ni perkerja aku sorang dah buat hal. Memang nak kena issue termination letter macam ni. Hai pening pening, bukannya ramai 3 orang pun dah buat aku haru biru. Melampau betul!!


- Posted using BlogPress from my iPhone

Berakhirnya sebuah Legasi OSAMA BIN LADEN

(CBS News) Updated 12:17 p.m. ET
The founder and spiritual figurehead for al Qaeda, Osama bin Laden, is dead.

President Barack Obama said in an address from the White House that a small team of Americans carried out the operation to kill bin Laden in Pakistan, and that cooperation from Pakistani authorities was crucial.

"Shortly after taking office, I directed Leon Panetta, the director of the CIA, to make the killing or capture of bin Laden the top priority of our war against al Qaeda," Mr. Obama said. "Tonight, we can say to those who have lost loved ones to al Qaeda's terror, justice has been done."

Mr. Obama said bin Laden was killed after a firefight with a U.S. team, and his body is currently in U.S. hands.

A senior official told CBS News that Obama chaired no fewer than five National Security Council meetings meeting on the pursuit of bin Laden, and gave order to plan attack on compound on the morning of April 29. He gave final order for the attack this morning, which he described in his speech as resulting in a "firefight" in which no U.S. personnel were harmed.

A senior U.S. counterterrorism official told the Associated Press that bin Laden was killed in a ground operation in Pakistan, in a mansion near the capital, Islamabad. While details are still sketchy, CBS News correspondent Chip Reid reports from the White House that officials are saying bin Laden was shot in the head.

Key dates in the hunt for Osama bin Laden
The long-lost terrorist mastermind had eluded an aggressive hunt by U.S. authorities for nearly ten years since the attacks on the World Trade Center in New York and the Pentagon in Washington, D.C. on Sept. 11, 2001.

CBS News correspondent Lara Logan reports that human intelligence was vital in killing bin Laden, which is an important boost to the image of U.S. international intelligence gathering, because it says that no enemy is safe anywhere.

Bin Laden's death is a major accomplishment for Mr. Obama and his national security team, as the administrations of both presidents Bill Clinton and George W. Bush hunted the Saudi-born terrorist.

WikiLeaks: al Qaeda watched towers burn
Al Qaeda looks to co-opt Egypt, Tunisia unrest
Security at "strategic places in Pakistan has been beefed up as a precaution against any retaliation to news of Osama bin Laden's death", a senior Pakistani security official told CBS News early on Monday. "If he (bin Laden) is really dead, there will be attempts to seek revenge," said the official who spoke to CBS News on condition of anonymity.

Former State Department spokesman P.J. Crowley said on Twitter: "#BinLaden's death does not eliminate the threat from #alQaeda, but it is hard to see anyone playing the same organizational role he did."

- Posted using BlogPress from my iPad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...