Tuesday, November 23, 2010

BADIGOL PUNYA MANUSIA

MODE : MARAH TAHAP GABAN

Hari ni merupakan hari yg bersejarah bagi hidup aku!! never in my life aku naik angin / hantu / gila (apa-apa laglah) kat pejabat ni...hanya kerana seekor KELDAI ni.

She really make me angry today ceritanya begini..:

As usual jam menunjukkan ke pukul 1.05 tengahari...(it's time for lunch) so aku pun macam biasalah bersiap-siap nak turun ke Cafeteria beli makanan....tapi nasib nak dijadikan cerita aku terserempak dengan KELDAI ni kat jalan/sudut punchcard & newspaper (walkway diantara jalan & tmpt punchcard tu)....so happen aku terlanggarlah bahu si KELDAI ni sebab dia jalan macam BABUN satu tempat nak konker (macam lelaki jalan) dengan EGONYA...bagi aku, u can always elak kan?...apalah salahnya ...ini tak dia yang langgar bahu aku leps tu dia tepis2 bahu dia (macam lah najis kena bahu aku) so happen aku ternampaklah aktiviti dia tu... so aku tanyalah dia macam ni conversation dia...

"uish! teruknya kak fid tepis2 bahu lepas langgar bahu i, what is your problem ye kak fid?' (dalam nada elok aje aku tanya...)

dia tak jawab in fact dia duduk kat seat dia dengan membetulkan rabut kejung dia tu..(macam cantik sangat) ... ok fine.. aku pun bebel-bebel la sambil keluar ofis turun kantin sambil express aku punya rasa tak puas hati...sambil kata "apalah punya manusia macam ni pun ada"....

Than aku tak puas hati (for me, I dun like hanging conversation and dun try to cross my path) jenis aku, aku tak suka orang cakap belakang2 ni....so aku naik dari beli food in a way nak 'confront' dia, nak tanya apa masalah dia sangat dengan aku ni ...

masa aku sampai tempat dia (workstation) si KELDAI ni tengah engaged dekat phone (line ofis) so aku saja je tanya dia, bagi aku MAMPUS kau la...kau nak beborak ke apa ke...kau dah buat salah dengan aku...PROVOKE aku, kau nak buat derk aje...BANYAK CANTIK MUKA KAU!!..so aku tanya dia lagi...

"APA MASALAH KAU DENGAN AKU YE?? AKU ADA BUAT SALAH DENGAN KAU KE??" dia buat derk aje...in fact dia lagi provoke aku dengan kawan dia kata "EH! you dengar tak ada orang mengamuk kat tempat I?" lepas tu dia grumble-grumble dengan kawan dia tu...dia kata "u dengar tak apa dia cakap dekat I" (sambil angkat gangang phone tu) nak suruh kawan dia dengar apa yg i dok marahkan dia. For me tak payahla kau nak naikkan darah orang dengan cara kau buat macam tu kan...ada banyak cara lagi...tapi kau dah curahkan minyak panas pada aku ...dan dah buat aku ANGIN!

AND NOW aku dah depan mata kau...debatelah nak cakap apa dengan aku..."kalau kau rasa tak puas hati sangat...ada aku mintak kerja kau? ada aku mintak duit kau? ada aku ambil boifren kau? ada aku ambil pangkat kau? ada aku kacau hidup kau? for me kira BAIKla aku tak ganggu hidup kau...habis tu yang kau tak puas hati sangat-sangat dengan aku ni pasal apa?? NAK JUGAK AKU TAU"

lepas tu aku insist la dia aku cakap "kau jantan ke betina, cuba cerita kat aku ni ..pandang mata aku apa masalah kau?" dia replied "kau betina" than aku reply "than engkau jantan?" so dia terdiam jap sambil tu soh kawan dia tu cakap dengan dia "u talk to me" sambil mengucap-ngucap than sebut alhamdullillah ...so aku cakaplah..."ha'ah yelah kau semua pun tunjuk baik semua insyaallah, alhamdulillah depan orang kau buat baik..tapi belakang orang, kau kutuk orang, hentam orang, kau ajelah yang paling baik dalam dunia ni, kau ada ke kerja/ banyak sangat ke kerja kau? kau sume tak betul, company tak betul, semua orang jahat" ....dan dan tu dia kata aku MUNAFIK...aku pun repliedlah..."kau yang MUNAFIK nama aje melayu, islam tapi hati kau busuk macam BANGKAI"...terus dia diam and grumble2 lagi dengan kawan dia tu...tapi muka macam nak nangis jugak la..tapi dia control MACHO..diakan JANTAN HEBAT...PENUH EGO! mana buleh menangis...nanti kena ejek...

Lepas tu aku tinggalkan aje dia MAMPUSLA...aku terus masuk bilik software sebab teringatkan boss aku yang kebetulan tunggu nak ambil souvenir dari aku untuk client...so aku dengar dia berborak lagi dengan kawan dia NGUTUK aku...

Aku dah geram sangat until badan aku mengigil geram...NEVER IN MY LIFE aku jadi macam ni..coz all this while aku hormat semua orang...emak bapak aku tak pernah ajar aku jadi jahat dan kurang ajar dengan orang...tapi KELDAI ni dah semakin MELAMPAUI BATASAN aku ....HATE!!

aku jumpa head hr dan financial controller to calm me down..in a way nak jugak lah say sorry to them coz dorang pun dengar aku mengamuk...than after that aku call big boss aku to say sorry and ceritakan "what was happening" so that aku tak nak nanti orang label aku KAKI GADUH...sedangkan AM NOT LIKE THAT.

DIA MEMANG TERLALU MENDUGA AKU SANGAT-SANGAT!! AKU BERDOA SEMOGA DIA MENDAPAT MUKJIZAT DAN PETUNJUK DARIPADA ALLAH S.W.T. SUPAYA SENTIASA BERUBAH MENJADI SEORANG YANG SENTIASA IKHLAS, BERBAIK SANGKA, TIDAK EGO DAN TIDAK LAGI MERACUNI PEMIKIRAN ORANG2 DISINI..... BUANGKAN SEGALA KEJAHATAN DAN KEBENCIAN DALAM HATI DIA PADA SEMUA ORANG SELAMA INI.....AMIN!! BUT FOR ME .....SORRY NO MORE!!.

2 comments:

Aziela said...

best..best.....biar dia rasa.....

naTamieR said...

mengong la dia tu wak...tak pernah jumpa orang macam tu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...