Thursday, March 31, 2011

MANUSIA DI AKHIR ZAMAN

Salam dan Selamat Pagi,

Terpaut serta terpukul dengan keratan akhbar pada pagi ini yang bertajuk "Apakah Kita Semakin Tamak?"

Benarkah ada di antara kita kini mula tidak ambil peduli apabila musibah menimpa orang lain? Adakah masyarakat kita yang penuh degnan sifat sopan-santun dan berbudi bahasa sudah bertukar menjadi tamak haloba?

Beberapa kejadian yang berlaku awal tahun ini telah memaparkan realiti sebenar sikap segelintir masyarakat kita.

Kalau anda masih ingat kejadian Februari lepas, seluruh warga negara membaca luahan rasa kecewa seorang pemandu lori treler Ahmad Rozlin Ahmad Murad, dengan sikap orang ramai berebut memungut kampit berisi beras aygn bertaburan di atas jalan raya selepas lori treler tersebut terlibat dalam kemalangan, tanpa mempedulikan mayat rakannya yang tersepit di kenderaan itu.

Sebulan sebelum itu keluar juga berita dalam media mengenai kenderran pacuan 4 roda yang membawa lebih RM70,000 (dalam bentuk syiling) terlibat kemalangan di KM 244 LEbuhraya Utara-Selatan berhampiran susur keluar Pedas.

Duit syiling itu bertaburan di atas jalan raya. Sesetengah mereka dari kenderaan yang lalu di situ seolah-olah 'berpesta' memungut wang yang bertaburan dan tidak menghiraukan rauan pemandu kenderaan pacuan 4 roda itu agar tidak "diambil" syiling tersebut.

Kejadian berkenaan menarik elbagai reaksi sama ada daripada orang ramai mahupun golongan ulama serta cendikiawan.

Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria seperti dinyatakan dalam laporan sebuah akhbar menegaskan duit tersebut haram diambil serta digunakan kerana ia mempunyai pemilik dan wajib dikembalikan semula.

Manakala Penasihat Majlis Agama Islam Johor (MAIJ), Datuk Noh Gadut berpendapat orang ramai hendaklah membantu mangsa kemalangan tersebut dan memulangkan kembali wang syiling dan bukannya mengambil kesempatan daripada insiden itu.

Malah beliau menganggap perkara tersebut tidak sepatutnya berlaku di sebuah negara Islam seperti Malaysia.

Wajarkah insiden-insiden yang mencerminkan 'tamak haloba' rakyat Malaysia berlaku sedangkan kita memang dididik dengan sikap Masyarakat Penyayang dan Berbudi Bahasa?

Apa sudah jadi dengan masyarakat kita hari ini? Tinggal sembilan tahun sahaja lagi untuk kita sampai ke tahun 2020 dan mencapai Wawasan 2020. Malah kita juga sedang berusaha menjayakan Gagasan 1 Malaysia.

Sayangnya, adakah masyarakat sudah bersedia mendekati matlamat tersebut? Ahli Psikologi Sosial dari Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia, Dr. Intan Hashimah Mohd Hashim berkata, beliau melihat hal ini dari dua aspek.

Pertama, faktor orang ramai tidak membantu seseorang yang telah emngalami kemalangan. Kedua, kenapa pula orang sanggup mencuri/mengambil barangan yang bertaburan kesan daripada kemalangan tersebut?

Menurut Dr. Intan Hashimah, sikap itu tidak semestinya ada kaitan dengan nilai sopan-santun dalam masyarakat tetapi lebih kepada apa yang dipanggil oleh ahli psikologi sosial sebagai kesan pemerhati atau dalam bahasa Inggerisnya by-stander effect.

banyak kajian dalam psikologi sosial menunjukkan bahawa kecenderungan untuk orang sekeliling membantu seseorang dalam suasana kecemasan (seperti kemalangan jalan raya) akan berkurangan sekiranya terdapat ramai pihak lain yang sedang memerhatikan kejadian sama.

Kemungkinan dengan adanya lebihramai orang di sekeliling akan mendorong seseorang merasakan tanggungjawab untuk menolong tidak hanya kepada dirinya seorang.

Malahan ramai yang merasakan orang ramai lebih sesuai dan sepatutnya membantu seseorang dalam kecemasan dan bukan dirinya sendiri.

Dengan itu mereka memilih untuk tidak membantu, kata pakar psikologi sosial itu.

Dr. Intan Hashimah berpendapat fenomena ini berlaku dalam banyak masyarakat termasuk di barat.

Sikap membantu dalam kecemasan akan lebih tinggi jika yang memerhatikan kejadian itu hanya seorang dua berbanding lebih ramai orang.

Mengenai aspek kedua, Dr. Intan Hashimah berpendapat ia masih lagi berkaitan dengan rasa tanggungjawab.

Dalam situasi kedua mereka yang mencuri daripada mangsa kemalangan biasanya lebih daripada seorang dan mereka tidak mengenali magsa kemalangan.

Tambahan pula ada ramai lagi yang turut mencuri/mengambil barangan yang bertaburan, ini mengurangkan rasa malu atau bersalah dalam diri orang yang mencuri.

Mereka juga tidak takut tertangkap kerana tiada polis atau pihak autoriti di situ yang akan mengambil tindakan terhadap mereka, katanya.


Petikan daripada BERNAMA keratan akhbar Utusan Malaysia Khamis, 31hb Mac 2011

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...