Saturday, August 13, 2011

Berhujung Minggu Ketika Anda Demam


Assalammualaikum,

Hari Sabtu yang indah.. Hope that you guys sihat dan sejahtera hendaknya. Saya tidak berapa sihat since semalam badan rasa tak sedap sebab tulah tidak bersiaran sangat. Musim demam jangkitan dari anak-anak dan keadaan cuaca yang tidak menentu dan berpuasa sistem badan jadi tidak menentu. Mana taknya berbuka minum air sejuk tak henggat.ANDA SEMUA TAHU TAK??

Demam (juga dikenali sebagai pyrexia atau hiperthermia terkawal) merupakan isyarat perubatan biasa dengan cirri-ciri peningkatan suhu melebihi julat biasa 36.5–37.5 °C (98–100 °F) disebabkan peningkatan pada titik set pengawal suhu badan .Peningkatan pada titik set ini mencetus ton otot dan menggigil.

Ketika suhu badan meningkat, terdapat rasa sejuk umum sungguhpun suhu badan meningkat. Sebaik sahaja tahap suhu baru dicapai terdapat rasa panas. Demam merupakan satu tindak imunisasi balas yang cuba menangani jangkitan bacteria atau virus. Demam boleh dicetuskan oleh pelbagai keadaan dari selamat kepada potensi serius. Kecuali demam yang tinggi, rawatan biasanya tidak diperlukan, bagaimanapun, ibuprofen adalah berkesan bagi menurunkan suhu badan.

Demam berbeza daripada hiperthermia luar kawal, biasanya dirujuk hanya sebagai hiperthermia, dari segi hiperthermia merupakan peningkatan suhu badan melebihi titik set pengawalan suhu badan, akibat penghasilan suhu melampau/ pengawalan suhu yang tidak mencukupi.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...