Tuesday, March 19, 2013

Perlukah Supplement

Badan kita memerlukan supplement bagi menampung pemakanan kita untuk sihat dan bertenaga setiap hari.

Tanpa supplement badan kita tidak berapa cergas dan penyakit pun mudah menyerang kita tanpa mengenal waktu.


Pelbagai jenis supplement untuk kesihatan banyak terdapat di pasaran. Kini kebanyakan dari kita banyak mengambil supplement MULTIVITAMIN yang mana dapat meningkatkan sistem imun pada badan kita serta meningkatkan tahap tenaga, kulit dan badan, menguatkan tulang dan penglihatan kita.

Mutilvitamin amat digalakkan pada mereka ini untuk tujuan kesihatan antaranya:

  • Wanita hamil dan menyusu anak
  • Alchoholic
  • Perokok tegar
  • Pengamal diet
  • Vegetarian
  • Warga tua
Sebutir suplement multivitamin setiap hari mampu memenuhi kekurangan zat pada tubuh. Malah, ini juga merupakan kaedah yang paling berkesan dalam menggalakkan pengambilan mikronutrien.

Jadi kawan-kawan, mari kita mulakan dengan mengambil supplement untuk kesihatan dan kecergasan badan kita.


Sharing is Caring!


16 comments:

Fiza Rahman said...

Saya amik juga supplement. Tapi tu lah, asyik lupa jer nak makan ☺☺

RamRamCute said...

@Fiza Rahman

penting tu Fiza terutamanya pada kita yang dah beranak pinak ni..hihihi

Aziela said...

Aduhai, saya kena ambik supplement juga la nie..

Anisa Anuar said...

suka post ni....sharing is caring (^_^)

Mrs Lurve said...

sy amek jgk kak...sblm preggy dulu memg amek, skrg nie tgu baby kuar nak amek balik supplement...memg sgt membantu..kalo x,manakan nak terkejar dgn kerja lg, dgn urusan rumahtangga lagi..

wahida said...

saya ada EPO kak...tapi minggu ni saya puasa, next week nnt baru sambung mkn balik...heheh...

RamRamCute said...

@Aziela
Perlu dan harus awak...untuk kesihatan..especially awak yang selalu travel jejauh perlu sangat supplement... :-)

RamRamCute said...

@Anisa Anuar

Tq dik sudi singgah sini :-)

RamRamCute said...

@Mrs Lurve

HihI memang begitu Mrs Lurve..jangan lupa lepas bersalin sambung balik ye ... :-) Jaga kesihatan.

RamRamCute said...

@wahida

Alhamdulillah Selamat berpuasa Wahida..kalau berpuasa pun perlu juga tu ambik selesai makan sahur...takdelah penat sangat rasanya ... Jaga kesihatan ye.

AyueJean AJ said...

Pengambilan supplement ni memang elok..
Tapi jangan terlalu obses..
Takut ianya berlawanan sesama sendiri..
Buruk padahnya nanti....
Kalau boleh ambil 1 supplement dalam satu2 masa...

GreenJade said...

nak pulak umo makin dh tak muda ni..mmg kena amik supplement lah

tp..nk disiplinkan diri tu yg payah.hikhikhik

fizafantagirO said...

fiza slalu lupe nk mkn :p

nea lopah said...

setuju tu...tq share!

Zamani Abe said...

Zam amalkan vitamin B complex.. berkesan jugalah utk hilangkan stress dan penat

deno said...

supplement penting utk bdan tapi deno dha takbleh sbb ubat dah terlalu byk.. huhu... kalau vitamin bleh kot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...