Thursday, August 09, 2012

Kaca Dan Plastik


Assalammualaikum....

Kalau dedulu zaman kecik kecik mesti korang teringat akan minuman berkabonat yang di jual di dalam botol-botol kaca...dan dah menjadi kelaziman kalau kita berhari raya ke rumah-rumah orang air standard yang mereka akan hidangkan ialah air berkarbonat yang di dalam botol kaca...KLASIK kan??

botol kaca dedulu
Sekarang ni nak jumpa botol kaca minuman berkabonat F&N pun dah susah dah. Kalau ada pun di kampung-kampung aje yang ada..itu pun ala-ala packaging botol kicap (botol yang gelap tu).  Tapi air dia not badlah..boleh tahan jugak cuma kuranglah gasnya...sesuai sikit nak minum.

botol plastik sekarang

Botol kaca minuman berkabonat memang sinonim pabila menjelang hari raya.  Kalau dedulu time kecik2 arwah bapa saya akan membelinya ber'pak-pak' (sebab dulu letak dalam pak/rak kayu) untuk di hidangkan ketika tetamu datang berhari raya.  Tapi tak sampai menjelang raya pun bulan puasa berbuka tu dah rembat berbotol-botol dan akibatnya perut sakit memulas-mulas sebab angin gas tu dah naik...Hehehehe....


botol macam ni banyak terdapat di kampung-kampung...kiut aje..

Pelbagai jenis perisa ada dedulu ada Coke (semestinya), Soda, Orange, Buah-buahan campuran, Strawberry, Sarsi dan apa lagi yek? (tak ingat dah)...

Anda semua pasti ingat jugak kan? Sempat tak nak merasai waktu itu...


9 comments:

fizafantagirO said...

Ingat sangat kak :) sekarang kat kg , nenek saya berniaga kedai runcit . Air dalam botol ni pun ada dia jual .hihihi sedapp :)

:: Mrs.Eady :: said...

oldskool punyer air!

wahida said...

yg kurang gas yg ada pelbagai perisa tu, nama dia oren bodo kak...saya pernah buat n3 pasal ni...

walau dia perisa sarsi ke, eskem soda ke, tetap org akan panggil dia oren bodo...minuman ni sgt legend pada saya...saya suka minum oren bodo ni sbb mengingatkan saya zaman kecik saya kat kampung...

sekarang pun masih ada jual lagi, tapi kat kampung2 je la...huhu...

Mira Adzlia said...

air gas dlm botol kaca tu snang dpt klu kt kmpg2...kt cni pun still ade..slalu sy beli kat psr karat stadium s.alam...mmg suke sgt ngn eskrem soda..hehe

maszull said...

assalamualaikum rahmah...betul tu masih jadi kenangan air botol kaca ni ...ada tempat masih menggunakan air dlm botol ni...:)

Aziela said...

Nama dia, air Long Chan sebab owner kilang air nie nama dia Long Chan. Heheheheheh. Arwah atok saya pun suka beli...

dyabunga said...

tahun ni xtau wan dya beli ke x..tpi kalau dya beli cucu2 dia yg tlg minum..haha

~aYu~ said...

mmg antik betul la. ingat lagi penah beli air kat botol kaca camni.

Masz Sidek said...

ingat... sekarang pun masih ada yg jual dlm botol kaca tu...
waktu dulu... siap simpan lagi tudung botol tu.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...