TAHUKAH ANDA??
gugel
Penduduk Malaysia didapati mengambil 8.5 gram garam sehari iaitu lebih tinggi daripada kadar yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) antara lima hingga enam gram sehari.
Bilangan peratusan pesakit darah tinggi meningkat kepada 32.7 peratus berbanding 32.2 peratus pada 2006 yang mana kalau nak dikira memang tinggi purata pengambilannya.
Sebenarnya satu sudu garam dalam pemakanan sudah mencukupi namun kita lebih suka mengambil garam melebihi kadar sepatutnya sekali gus terdedah kepada risiko penyakit darah tinggi.
Walaubagaimanapun, usaha bagi mengurangkan pengambilan garam dalam makanan mampu menghindarkan orang ramai daripada pelbagai penyakit kronik seperti strok dan lemah jantung
Jagalah kesihatan kita.
4 comments:
byk makan garam... tulah sbb darah cepat tinggi... huhuhu...
Nice info! Thanks for sharing.. ^_^
Kadang2 x cukup gamaram, tambah pulak ikan masin atau telur masin.. Eisshh..orang melayu nie (sayalah tu..hehehehehehe)
saya ni tak kuat makan/minum manis...tapi kalau bab masin, saya suka...
ramai ckp saya mengamalkan gaya hidup tak sihat sbb kuat masin...huhu...sbb yg masin tu lah sedap kak..
Post a Comment