Wednesday, February 08, 2012

Singapore USS-JB 2012

Assalammualaikum semua...

Panjang sungguh cuti rasanya kali ni....dah sungguh-sungguh puas dan terasa.  Alhamdulillah semuanya kembali dan bersiaran seperti sediakala.

Entri kali ni saya nak bercerita pasal trip kami sekeluarga baru-baru ini. Seronok dan berbaloi-baloi. Penantian anak-anak kini telah berbalas dan mereka sungguh puas hati.

Alhamdulillah...diharapkan dilain kali kami akan sampai sekali lagi dengan pengetahuan yang telah kami hadapi dan lalui selama 4 hari kami disana.

Main Entrance

Dua orang budak ni suka sangat 

Heading to the Universal Studios from parking bay

Bumble Bee..."Do Not Touch" nanti dia jatuh....


Di hadapan Mel's Diner

Amirul antara orang paling hepi that day

Feris Wheel @ Marina Bay

Tumbler Bumble Bee dengan harganya SIN$23.90
convert duit kita RM2.93

 Colourful Lion

 Lake Of Dreams @ Main Entrance

Hard Rock Cafe - Beli Souvenir. Tak sah kalau tak beli
baju dan fridge magnet  kan.
Spin sampai pening.....

Yang di nanti dan di tunggu-tunggu dah di depan mata tapi tak dapat digapai...jenuh beratur dekat 1 jam menanti..jalan lagi lepas tu datang balik 2 jam menanti..datang lagi 45 min menanti..akhirnya tak naik pun..SEKSA aih!! Amirul dan Afiq naik antu tak dapat naik Transformers 3D Ride...Promise them to come again during orang tak ramai.

Marina Bay Sand Hotel - Cantik

The City

One of Madagascar Cartoon Character - Arissa paling seronok
Kung Fu Panda

Arissa cukup tak suka dengan dia ni menangis Arissa tengok dia..Dia suka kacau orang..
apa ye nama dia bukan Beetle Juice ke?

Princess Fiona & Shrek, Arissa takde dia nangis nak beli air kepala Dinasour kat luar....

Far Far Away - Castle Princess Fiona & Shrek

 Transformers @ Sci Fi City - dekat sini sikit punyalah ramai manusia beratur nak masuk 3D Ride

Yellow cab

Castle @ Far Far Away

 Rumah Shrek - Swamp Place

Berjalan pulang selepas sesi bergambar selesai

@ Jalanan

Afiq buat muka sedih sebab tak boleh masuk queue panjang ya amat!

The Mummy

Bumble Bee Car

Rehat sambil minum air

Sci-Fi City

Woody Wood Pecker - Arissa suka sangat dengan mascot ni siap tak mo jalan lagi dah

Rehat sebelum balik

Overall seronok walaupun penat berjalan kerana tempatnya besar...dicadangkan pada sesiapa yang nak pergi ke USS haruslah memakai sandal or selipar ye....kerana kaki nanti melecet. Lagi satu haruslah membeli kipas kerana cuacanya agak panas. Siapa yang membawa anak kecil agak payah sedikit kerana mereka tak berapa selesa akan cuaca di sana.

Tips pada yang membawa kenderaan (seperti saya) haruslah anda membeli kad Autopass (SIN$10) yang boleh didapati di Bangunan B, Bangunan Immigration Singapore, Kad ini memudahkan anda untuk bayar parking dan tol dan harus diingatkan di sini yang harga parking di Resort World memang mahal, kami masuk pukul 10.00pagi sehingga 5.30 petang harga parking RM70.00 (duit Malaysia) dan Valet Services ialah SIN$5.00

Oh ya! trip kami kali ni tak kesampaian nak melawat ke Merlion St. dan Mustafa Centre kerana kesesatan tahap melampau kami yang tak berapa familiar dengan jalan dan laluan di sana dengan tahap layanan orang-orang Singapore yang tahu kita ni adalah orang luar dan keturunan Melayu...rasanya mereka tak berapa nak WELCOME kita di sana sebab apabila sesat saya bertanyakan arah jalan kepada mereka tetapi jawapan yang mereka berikan ialah "DON'T KNOW" sungguh kurang baik dan mencerminkan imej yang kurang baik kepada pelancong (mungkin kalau cina atau mat salleh mereka layan kot tapi sebabkan saya ni keturunan melayu). 

Oh Ya! Lagi satu jalan-jalan di Singapore bukan seperti di Malaysia ye kerana mereka hanya menggunakan short form untuk petanda bagi jalan-jalan mereka, so pada anda yang first time membawa kenderaan ke sana confirm anda akan sesat.

Walhasilnya, sesiapa antara anda yang ingin kesana dengan memandu kenderaan haruslah memakai GPS atau menaiki perkhidmatan awam  sahaja (those yang tiada anak-anak dan mahukan adventure).

Makanan pun sungguh susah sedikit nak mencari tapi lebih baik kalau anda pergi ke Mustafa Centre ataupun Geylang Serai untuk mendapatkan makanan Halal tapi ada juga sesetengah restoran yang menggunakan nama melayu tetapi tukang masak dan owner restoran berkenaan ialah Chinese...hati-hati ye.

Sesungguhnya Singapore adalah sebuah negara yang bersih (saya akui) dan teratur dari segi susun atur bangunan, jalan dan landskapnya.  Mereka sungguh berdisiplin dan negara mereka sudah jauh membangun dengan pesat dan cantik.  

Sepanjang kami di sana saya tak nampak papan iklan di sepanjang jalan kami, tiada poster bergantungan, tiada bendera berkibaran, tiada pakaian yang di sidai merata-rata di rumah-rumah pangsa, tiada binatang berkeliaran, tiada sampah dan segalanya.  

Insyaallah jika diberikan kesempatan kami sekeluarga akan sampai ke sana lagi dan kali ini kami akan lebih bersedia untuk meredah kesemua tempat-tempat menarik di sana.

Sampai Malaysia kami semua kadar berbelanja di JPO (Johor Premium Outlet). Lagi bagus dan tak pening kepala kerana semuanya ada di situ..yang penting sediakan ajelah duit untuk berbelanja hehehehe......




25 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

teringin jugak nak pegi sini..tapi kene tggu anak2 besar la pulakkk..

QasehnyaRania said...

sis buatlah senarai harga masuk ke uss. boleh? hehehe

sebb saya pon dalam planning nak pergi uss juga nanti. so senang las sikit nanti nak refer kn

nanti boleh dijadikan panduan buat saya pula ...sharing is caring

Rahmah Ram Ram said...

Betul tu Izwa ..kalau anak-anak kecik nnt kita pulak yg stress sebab tak dapat nak naik men game specially tang roller coaster tu..huaa...tensiona je tgk orang lain naik...

aReLaN said...

jeles betul tengok orang cuti panjang & jalan2 ni.saya cuti sabtu ahad je.waaaaaaaaaa...bila la nak jejak kaki ke sana.dulu pergi singapore,langsung takde yang best.merlion repair sbb kena panah petir. uss pon tkde lagi.

nur chahaya abadiey said...

bestnye dpt jalan2 kt USS.. bile larh nk p sne..ad kwn stay kt sne,,da byk x suh p lawt dy..tp xmampu lg..huhuh..insyaAllah.. one day mesti pegi sne nt..

Mak Usu said...

wah..bestnya la bercuti panjang n pg singapore.. jeles..hihi

mrs puex said...

tgk gamba jek dah tau anak-anak hepi..:D

Aziela said...

mak oii....seronoknya anak2.... Kalaulah dapat bawa anak, memang diorang termimpi2 agaknya....

Kaki Wayang said...

Wah seronoknya..akak ada tengok tak yang Transformers 4D tu?

Rahmah Ram Ram said...

@QasehnyaRania: Insyaallah nnt akak post up kan entri dan tipsnya kay.

Rahmah Ram Ram said...

@Kaki Wayang: Azri takde mendenya nak tengok 3D ke 4D (ramai betul orang) beratur pun dah menunggu kat luar dekat 1 jam..ingatkan habis lepas tu bila kami jalan ke tempat lain balik ke situ semula sama gak lagi kena tunggu smpai 2 jam lagi baru dapat masuk....alamat kena pergi time orang kerja lah bawak budak-budak ke sana semula...tension aje muka budak-budak tu balik dengan HAMPA

Alycia said...

bestnya jalan2 kt uss ni.. bilalah alycia nak smpai sini huhu..

wan nurul hezrina said...

mcm ada kat disney world plak..sukalah ngan watak2kartun2..terana nak g tapi poket lum penuh lagi,..haha

Anonymous said...

Hmm іѕ anyone elsе haѵing pгοblеmѕ ωіth
the imаgеs on this blοg loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog.
Any resρonsеѕ wοulԁ bе
gгeаtly appreciated.

Have a look at my sitе howtogetridofheartburnfast.webs.com

Anonymous said...

Interеsting blog! ӏѕ your thеme custom made
οг dіd уou downloaԁ it frοm somewhеrе?
А dеsign liκe yours with а fеw simplе
аdjustements would really makе my blog jump out.
Pleaѕe let me know where you got yοur dеsign.
Βleѕs yоu

Look іnto my homeраge: online translators jobs

Anonymous said...

Aԁmiгіng thе peгsistence you
ρut іnto yоur ωebѕite аnd іn dеpth infοrmatіon уou
pгovіde. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't thе samе outdated rehaѕhеd mateгiаl.
Wоndeгful reаԁ! I've bookmarked your site and I'm inсluԁing youг RSS feedѕ to mу Google accоunt.


Μy webpage - woodworking plans and projects

Anonymous said...

Hi! Quick quеstion that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to fіnd a temрlate or
plugin that might be аble tо resolve this рroblem.
If you haѵе anу rеcοmmеndations, please shаre.

Apρгеcіate it!

Heгe is my websіte - jump higher

Anonymous said...

Ηowdy terrific blоg! Dοeѕ running а
blοg such as this rеquirе a lаrgе amοunt of worκ?

Ι've virtually no understanding of computer programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic but I just had to ask. Thanks!

Also visit my blog post: shoes that make men taller

Anonymous said...

booκmarked!!, I love your blog!

Feel free to surf to my ѕіte; http://howtogetbiggerboobsnaturally.blogspot.com/

Anonymous said...

ӏ'm now not certain the place you are getting your information, however great topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more. Thank you for fantastic information I used to be looking for this info for my mission.

Look at my weblog: ringing in ears treatment

Anonymous said...

Нeу there! Ι гealize this is kind of off-tоpic howеver Ӏ
had tо ask. Does managing a well-establishеd webѕite like yοurs takе a laгge amount of
work? I am cοmрletely new to οperating a blog but I do write
іn my јournal every ԁay. ӏ'd like to start a blog so I can share my own experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

my web site - natural breast enlargement story

Anonymous said...

Hey there just ωаnteԁ to give you a brіеf heаds up and let you knoω а few of the piсtures aren't loading properly. I'm not sure why but I think itѕ a linking issue.
I've tried it in two different browsers and both show the same outcome.

my page - father's daу gіft ideas

Anonymous said...

Greetings from Loѕ angelеs! I'm bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can't wait to
take a lοoκ ωhеn I gеt home.
Ӏ'm amazed at how fast your blog loaded on my phone .. I'm nоt even using
WIFI, јust 3G .. Anyways, ѕuperb site!

Also visit my web-site; colonic birmingham

Anonymous said...

Hі thегe! I could have ѕωorn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new to mе.
Nonetheleѕs, I'm definitely happy I found it and I'll bе
boοkmaгking and cheсking bacκ
often!

mу web blog - easiest way to lose belly fat fast

Anonymous said...

Hmm it seems like your site аte my fiгst comment (it ωas extremely lοng) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm
thoroughly enjоying your blog. Ӏ as wеll am аn aspіring blog writer but I'm still new to everything. Do you have any recommendations for rookie blog writers? I'd
гeally appreciate it.

Feеl frее to visit my ωeblog :
: Hypothyroidism Treatment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...