Thursday, May 31, 2012

Suka Bercakap


Asssalammualaikum...



Saya mempunyai seorang anak perempuan berumur 2 tahun 7 bulan dan seperti yang anda semua sedia maklum kanak-kanak di usia begini memang surely dah dapat kaki dan hyperaktif tapi itu memang perkara basic bagi pertumbuhan mereka tetapi yang menjadi kepeningan kepala kami suami isteri apabila anak kami yang seorang ini suka sangat bercakap tak henti bertanya itu dan ini hingga adakalanya kami suami isteri naik penat nak melayan.

Bercakap dan bertanya tak sudah setiap apa yagn beliau lihat, tonton dan hadapi mesti beliau akan tanya "apa tu ma" " shape tu" "pegi mana ni" "dah shampai ke" kalau kami tak menjawab dan memberikan penjelasan kepada beliau maka bermulalah episod naik hantu beliau di mana beliau akan cuba mengorek mulut kami dan keep on asking and questioning kami sampai dia puas hati hingga adakalanya saya suami isteri kena bertanya beliau semula "faham tak" than baru dia diam or balas balik kata-kata kami tu dengan jawapan beliau "ooooooo......."

Semakin ketara apabila beliau tak lama lagi bakal mendapat adik baru.  Dengan perangai yang kekadang moody dan suka memerap dan mulut yagn tak berhenti bercakap...pheww!!

Tak habis dengan itu aje beliau akan suka menyanyi dan bercakap dengan anak-anak patung beliau atau memana binatang yagn beliau jumpa samaada kucing atau ayam. Tapi bila kita bertanya dia soalan, dia mesti beliau akan cakap balik "ala..yam yam (diam) aa mama..icha nak ain (main)  nie..."

Tapi sememangnya beliaulah pengerat kasih dan sayang kami sekeluarga dengan keletah dan kerenah beliau yang tak pernah surut menceriakan hari-hari kami sekeluarga. 

11 comments:

CINTA UNTUK KITA said...

hehehhe biasa la tu kak.. sy blum kwin, tp pengalaman mak mlhirkn adik2 yg ramai.. mcm2 ragam sy tengok..huhu

Mrs Lurve said...

hehehe..comel, budak2 mcm nie selagi xpuas hati dgn jawapan kita, diorg akan terus tnya..

eintan nurfuzie said...

biaslaah bebudak..semua nk ditanya
Pencarian cik en dan blog-bloglist geng cik en

Kucing Jalanan pun Comel what?

wardah @ fie shah said...

Hehe bijak. Anak saya pun mcm tu, baru pandai cakap kan macam² dia tanya.

Aziela said...

Comeeellllll sangatttt! Sangat berani and confident. Keletah giler... Eii... geram saya.

Nazayiena said...

Umur macam nie klu yg dah pandai berckp tu mesti keletah je mulutnya tanya itu tanya ini,kadang2 ada yg kita x faham soalannya tu bila di iyakan aje tahu juga anak2 nie marah,huhuhu.....

Masz Sidek said...

hehehe... budak2 biasalah... sifat ingin tahu dlm diri diorang kuat... tu yg asyik bertanya jer... :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

(^____^) nanti dapat adik... dia syik ngan adik je... kiter dia xkepoh sangat dah... hehe

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

(^____^) nanti dapat adik... dia syik ngan adik je... kiter dia xkepoh sangat dah... hehe

Rai said...

kak..kenapa saya tak nampak tulisannya..? lepas gambar tu nampak putih je...

ERYZA said...

Seronok ler de anak pompuan. Leh beli byk color pink

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...