Thursday, July 12, 2012

Fikir Panjang


Assalammualaikum....


Gugel

Kekadang kita ni mempunyai 1001 perangai yang ada kalanya tidak dapat nak ditafsir oleh hati dan perasaan.

Kewarasan diri dan ketetapan agama dalam diri seseorang menjadi pengukur akan tahap keimanan dan keseimbangan akal dan fikiran seseorang itu.

Kurangnya ilmu agama dan kewarasan diri maka pincanglah diri.  Itu sebablah kita dengar semakin ramai rakyat Malaysia yang sering menghadapi masalah kemurungan hingga mengundang gejala buruk dan negatif terjadi antaranya bunuh diri, meminum racun, membunuh, mengelar anak atau ahli keluarga sendiri, amuk dan sebagainya...

Saya pernah post upkan beberapa entri mengenai permasalahan ini sebelum-sebelum ini di SINI dan SINI.

Kenapa pendek sangat akal dan kewarasan fikiran hingga sanggup mencederakan mereka yang disayangi dan juga diri sendiri.

Erm macam-macamlah kerenah manusia sekarang ini......semoga kita semua dijauhi dari segala dugaan dan permasalahan begini.

p/s: Puasa dah nak dekat dah tapi saya dah nampak banner Selamat Hari Raya Aidilfitri di beberapa pasaraya dan kedai pakaian...macam mana ni....ibadah ke keseronokan yang dikejarkan...huhuhuhu 

13 comments:

Mira Adzlia said...

mudah2an kte dijauhkan dr pkare2 cmtu...

:: Mrs.Eady :: said...

sama-samalah kita memikirkan semua kebaikkan demi utk kebaikkkan kita..

Lynn said...

Salam..

Bila Iman di hati makin berkurang..bisikan syaitan merasuki hati..maka hilanglah kewarasan berfikir..Adakala..mereka yang ada didikan agama..lumpuh disebabkan hilang rasa redha dan Iman dalam hati..Nauzubillah..

wahida said...

nauzubillah...semoga kita dan family kita dijauhkan drp sifat2 mcm ni....

Nazayiena said...

Semoga kita dpt berfikiran waras bila dlm mengadapi dugaan Allah pd kita.

dyabunga said...

semoga kita semua dijauhkan

Masz Sidek said...

semoga di jauhi segala yg musibah....

p/s : lagu raya ada yg sudah pasang belum kak... hehehehe

Rahmah Ram Ram said...

@Masz Sidek

so far lagu raya belum pasang lagi masz..kalau dh start pasang tu mmg melampaulah..puasa pun belum..hihihii

fizafantagirO said...

Semoga kita dijauhi dr perkara2 tersebut ..

Aziela said...

Tak selesa betul bila disajikan dengan raya sedangkan ujian Ramadhan belum ditempuh lagi...

paridah said...

Assalam slmt brkenalan...

c u m u h a m a said...

Assalamualaikum :)

Maaf yea mengganggu .Nak minta tolong skit boleh ?

Minta tolong LIKE page n gambar nih . Kalo sudi share skali la naa . Mohon kerjasama awak & rakan blogger sekalian. 1 LIKE mampu membuat ibu & anaknya tersenyum bahagia. Terima kasih ,Jasa anda amat dihargai :)

1. LIKE this page , https://www.facebook.com/Mumnbabycom


2. LIKE this photo , https://www.facebook.com/photo.php?fbid=344849685583802&set=a.332350763500361.70545.111646315570808&type=1&theater&notif_t=photo_comment_tagged


TARIKH TUTUP : 31 JULAI 2012

Suhami Ahmad said...

jangan biarkan emosi menguasai diri kita...setan suka menyerang bila emosi kita down :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...