Thursday, January 05, 2012

"Kenapa Tak Kahwin?"

"Bila Nak Kahwin?" 
"Kenapa Tak Kahwin-Kahwin Lagi Ni?" 
"Bila Lagi Kau Nak Bina Masjid?"


Soalan cepu mas...pada adik-adik yang belum berumahtanga tu mesti rasa bagai nak sepak dan cili aje mulut orang yang mengajukan soalan tersebut kan? Hehehehe...

Tetapi tahukah kita akan sebab dan permasalahan mereka-mereka ini yang menyebabkan mereka berkahwin lambat.

Antara sebab utama mestilah paling orang cakap "jodoh takde lagi"...atau "duit tak cukup lagi". Sedangkan antara sebab musabab utama yang kta perlu akur di dalam penyediaan untuk berumahtangga ni bukanlah sikit dan kecil-kecilan malahan ianya bagai nak 'pecah kepala' kalau kita memikirkannya.  

Antaranya of course $$ Kalau takde duit mana nak jalannye kerja kenduri kendara ni. mana nak bayar duit sewa pakaian pengantin, mak andam pelamin, kadi, katerer, barang hantaran, barangan kemas alang-alang kalau takat RM10,000 nak buat majlis kahwin alamat telan air liur ajelah si pasangan pengantin tu.

Kos barangan serta gubahan hantaran aje dah mahal melambung, mana nak beli cincin kahwin, cincin tunang, beg tangan, set alat solek, kasut, set barangan kemas dan gegula manisan penyeri hantaran, bunga telur dan door gift untuk tetamu (itu aje dah mencecah beribu ringgit).  Itu tak termasuk pulak duit hantaran kahwin yang ada tu mencecah sampai RM10K-20K (itu bagi seorang anak gadis yang berkelulusan Ijajah (Ijazah) pertama tak termasuk artis dan kenamaan atau yang sewaktu dengannya) mesti dah harga melambung-lambung tinggi.

Majlis kahwin nak buat dekat rumah pun dah mencecah RM15K inikan pulak pada mereka yang nak buat dekat Dewan dan Hotel paling pun kena sediakan dalam RM50K.  

Lepas tu bukan habis takat tu aje, lepas kahwin mereka perlu jugak memikirkan nak beli rumah, kereta dan sebagainya.  Takkan nak berpusu-pusu duduk dirumah mertuakan? mesti ada tu yang mahukan privasi duduk berdua "honeymoon" di rumah sendiri dah $$ lagi tu.

TINGGI kan harga nak mendirikan perkahwinan zaman sekarang?  Kalau buat kecil-kecilan dikatanya kahwin koboi pulak dan kalau buat besar-besaran katanya nak menunjuk-nunjuk pulak. 

Macam manalah kawan-kawan kita ni ada yang tak kahwin-kahwin lagi......hailah nasib badan.

Seelok-eloknya kita perlu ada perancangan dan memandangkan kos perkahwinan semakin hari semakin naik tetapi itu bukanlah alasan bagi melewatkan perkahwinan.  Anda serta ibubapa haruslah berbincang dengan lebih terperinci tanpa berhutang dan memeningkan kepala sesudah habis kenduri kelak.

6 comments:

Asyikin said...

hahaha, terasanya mak jemah dengan entri nie sebab memang tengah bermasalah ttg kawen pun. hihihi, semua benda nie betul !

aReLaN said...

waaaaaaaaaaaaaa...nk kawen tp fulus mmg masalah.rse macam dh cukup tapi kang takut terlepas masuk dalam list belanja barang kecik2.tak pasal2 kena hutang.tak ke naya gtu.hmmm..

Marina said...

tu la kan...nak buat kenduri bagi orang makan pon dah bape ribu...

MsDila said...

calon takder lagi la.. tu yang tak kawen2 gak lagi. hehehehe

Tihara said...

Jangan bimbang..Insya Allah, Allah nak beri yang terbaik utk saya..jawab mcm tu, bleh tk ? ;)

Rahmah Ram Ram said...

@Asyikin, @aReLan, @Marina, @MsDilla dan @Tihara : terima kasih sudi singgah ke blog saya... :0

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...