Friday, December 23, 2011

Alamak Macam Mana Nak Kempiskan Perut Ni?

Perut leper idaman semua wanita, malahan bukan wanita sahaja, lelaki juga mendambakan untuk mempunyai perut yang cantik dan menarik.  Ramai wanita berasa kecewa setelah mencuba pelbagai jenis teknik senaman bagi meleperkan dan mengempiskan bahagian anggota badan yang selalu berkumpulnya lemak itu. Namun pengakhirannya amat tidak memuaskan.

Tips untuk tampak perut lebih leper antaranya (yang saya dapat dari salah satu megazin tempatan) memetik:-


  • Berhenti merokok - rata-rata mereka rasa dengan merokok mereka akan kelihatan selim dan melim tapi hakikatnya perokok mempunyai banyak lemak perut berbanding bukan perokok.  Hormon stress kortisol dikatakan penyebab lemak itu berkumpul.
  • Makan lebih serat - amalkan memakan makanan 22-25 gram serat sehari dengan makan lebih banyak sayuran, buah-buahan dan bijirin.
  • Banyakkan minum - Kalau anda datang haid pun HARUS minum air dengan banyak bagi membantu mengurangkan perut kembung.
  • Lonjakan Degupan Jantung - Senaman menguatkan otot perut tidak berkesan. Cara terbaik ialah senaman aerobik 45 hingga 50 minit, lima kali seminggu.
  • Tulang Kuat - Osteoperosis boleh membuatkan tulang belakang anda membongkok dan keadaan tersebut mengakibatkan perut anda membonjol ke depan. Pastikan anda mengambil 1,000 mg kalsium sehari daripada makanan atau supplement.
  • Kempiskan Perut - Amalkan teknik mengempiskan perut sehingga anda berasa selesa dan akhirnya ia datang secara semulajadi.  Lakukan ia pada setiap hari jika ada peluang.
  • Dapatkan Senaman Perut Bonus - Berdiri tegak ketika melakukan senaman mengangkat berat.
Insyaallah, jika amalan ini diamalkan pada setiap hari pulangannya yang anda perolehi WOW amat memberangsangkan dan yang penting niat serta tekad.  

Erm..rasanya itu dah termasuk dalam salah satu WISH LIST saya pada tahun hadapan.

7 comments:

Mizfantagiro said...

jom try amalkan..hihihi..part yg selalu kempiskan perut tu sy buat..hihihih

Rahmah Ram Ram said...

@Mizfantagiro : jom jom..tak susah pokok pangkalnya rajin usaha hihihihi...

NuRuL's said...

wah! nak cuba laa..hihi ^_^

mak encik | SZ said...

salam kak!

hadess dah versi beranak tiga ni mmg cepat btol terasa perubahan tang perut...huhuhu

Rahmah Ram Ram said...

@Nurul & SZ: harus adik2 kita ikuti bukan apa alignment sume dh lari...

Aziela said...

bab eksesais tu yg paling berat tuh..aduhhh...

MERAN QAMAR said...

daaa
dlm hot fm ada ckp gak
-kunyah makanan dgn betul supaya gas tidak terhasil
-mkn mlm jgn lbh kul 8mlm..
-jgn gelojoh

seme tu ada dlm sunnah Nabi kite
kat entry ni meran ada selit 5 senaman perut boleh wat tas katil aje..xpayah gne alatan pn.
meran dah tukar header baru jom tgk ekk...

http://aempat.blogspot.com/2011/12/senaman-perut-guna-tulang-4-kerat.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...